Avís

Avís: El que s'escriu en aquest bloc és fruit d'una vivència i una opinió personals, i per tant, reflecteix una visió totalment subjectiva.

dimecres, 19 d’abril del 2017

Via Bàlsam de Tigre a la Paret Bucòlica

Via "Bàlsam de Tigre" a la Paret Bucòlica, a Oliana (Alt Urgell)
6a+/6b (V+/Ae), 190 metres

Vistes de la Paret Bucòlica des de l'aparcament


Característiques i informació general

1a ascensió: Frank i Ramón (1995)
Dificultat: 6a+/6b en lliure, V+ obligat en Ae
Llargada: 190 metres.
Equipament: equipada amb parabolts. Reunions no rapelables.
Material necessari: 12 cintes exprés, estreps opcionals.
Orientació: Sud-Est
Grau d'exposició i compromís: Mitjà-Baix
Valoració: Molt bona

Escaladors a la primera tirada de la Balsam de Tigre

Aparcament i aproximació: podem deixar el cotxe al tram de la carretera antiga que correspon al túnel de l'Obaga Negra, i travessar a peu el tram fins a la carretera antiga que condueix a la Paret Bucòlica. Un cop aquí, trobem un camí que ens mena cap amunt, i al cap de poc busquem un trencall a la dreta seguint un camí menys marcat pujant poc a poc en diagonal fins al peu de via. Trobem un pi gran i característic just davant de la via Terra de Dinosaures, i la nostra via es troba just a l'esquerra.


Ressenyes

http://escalatroncs.com/wp-content/uploads/2010/03/balsam-tigre.jpg
Ressenya d'Escalatroncs

[balsam+de+tigre+[Resolucion+de+Escritorio].jpg]
Ressenya de Kutreskaladors

Descripció de la via

Faig cordada amb la Laura, i compartirem paret amb el Jordi i el Sergi, que fan la via Terra de Dinosaures, que va per la dreta de la Bàlsam, just a 10 metres, i vas veient com puja l'altra cordada. Preparats? A veure qui arriba primer a dalt!

Abans de començar

1a tirada (V+, 40m): la via comença en terreny lleugerament tombat, amb els parabolts força visibles, i a partir del segon es va posant vertical. Trobem petites fissures horitzontals, pedretes  i forats per anar progressant. Després d'una petita lleixa hi ha un pas desplomat, però amb molt bones mans, i després continuïtat en vertical amb presa més tímida fins a una còmoda reunió en una lleixa ampla.

Recuperant al primer llarg, i ja hi ha una cordada esperant

2a tirada (6a, 30m): a la sortida de la reunió trobem una panxa a pocs metres, assegurat amb una expansió, on cal anar a buscar unes mans molt bones molt amunt, i fer el pas sense peus. Si no arribem podem fer Ao o posar estrep. Després apareix un bustiamen d'insomni que ens fa progressar ràpidament en lleugera tendència a l'esquerra per una placa vertical i aèria, per xalar de valent. Ràpidament ens trobem la reunió a una encara més gran lleixa.

3a tirada (V+, 40m): anem cap a l'esquerra per un tram una mica trencat, però que dóna confiança, i després un pas de bavaresa boníssima abans d'atènyer un altre tram de placa amb fissures horitzontals, seguint cap a l'esquerra i finalment cap a la dreta per anar a buscar la reunió, altrament molt còmoda.

Acabant la tercera tirada

4a tirada (V+, 20m): sortim de la reunió a buscar una llasta una mica amunt, que aguanta bé i ens permet progressar cap amunt fins a enganxar una altra fissura per fer en bavaresa però no tan atlètic, i poc a poc per placa fins a la propera reunió, passant entre arbustos, també còmoda.

5a tirada (6a+/6b, 20m): a pocs metres de la reunió tenim el pas clau de la via. Un cop superats uns 5 metres, ens trobem la segona expansió bastant a l'esquerra, que hem d'anar a buscar fent un flanqueig d'un parell de metres per una fissura que agafarem amb preses invertides, i on els peus no són gaire segurs. El bolt queda bastant amunt i a l'esquerra, i no dóna molta confiança el pas abans de xapar-lo. Podem posar algun friend o similar a la fissura, per estar més tranquils. Un cop xapat ve un pas de desplom molt atlètic i explosiu, amb mans no gaire bones, una mica romes, intentar pujar peus a algun lloc i tibar molt fort de braços, fins a poder pujar els peus i agafar una presa invertida, i ja sortir. També podem posar estreps. Reunió còmoda per assegurar el pas al segon.

6a tirada (IV, 30m): finalment, llarg de tràmit per terreny herbat i sense assegurances. Podem llaçar alguna sabina si ho volem. Anem una mica cap a la dreta i fem la reunió a un arbre.

Descens: Pugem una mica més amunt i trobem un corriol cap a l'esquerra amb fites, el seguim i ràpidament en lleuger descens fins a una cornisa a la paret que ens mena a una tartera cap avall, fins al camí d'aproximació. Uns tres quarts d'hora.


Valoració general

La via m'ha agradat molt, jo la definiria com una via fàcil, amb successió de trams de placa, amb bona presa, i amb algun pas de panxa més difícil o tècnic en almenys tres tirades. S'ha d'anar amb el grau de 6a bastant còmode, o tirar d'estreps. La via és molt fàcil de seguir i té les assegurances justes, ni molt lluny ni molt a prop. Ambient molt agradable i roca excepcional, i amb unes vistes molt bones al pantà. És una via molt repetida, juntament amb la Terra de Dinosaures, per la seva facilitat i per oferir una escalada agradable i sense gaires problemes. Enhorabona!!

Foto-cim

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada