Avís

Avís: El que s'escriu en aquest bloc és fruit d'una vivència i una opinió personals, i per tant, reflecteix una visió totalment subjectiva.

divendres, 14 de setembre del 2018

Esportiva a l'Artiga Baixa

Escalada esportiva a l'Artiga Baixa (Montserrat)


L'Artiga Baixa és una zona del sud de Montserrat que es troba entre la Vinya Nova i el Clot de la Mònica, però una mica més amunt, i exactament on hi ha la via ferrada Canal de les Dames. Jo hi havia vingut fa anys a fer aquest canal equipat, i llavors no escalava i ni me n'havia adonat que hi havia vies d'escalada. I hi he anat per primera vegada a proposta del mestre Marc per tibar-hi força.

El sector principal s'anomena La Piula, amb diverses parts i amb gairebé una trentena de vies; i després trobem també la Roca Jom i les Dames, amb tan sols 9 vies. A La Piula hi trobem vies des de 6a fins a 7c, i alçades entre els 10 i els 35 metres, tot i que normalment no passen de 25m.

Per arribar-hi podem deixar el cotxe al pàrquing Nubiola de la Vinya Nova, i seguir el camí que baixa cap a l'est. Agafem el trencall que va a la ferrada, on hi ha uns pilons de fusta, i seguim el corriol que s'acaba convertint en un canal amb blocs i algun pas equipat, fins arribar a les parets, aproximadament uns 30 minuts d'aproximació. Les ressenyes les he extret de diversos blocs, i també les podem trobar a la guia de Montserrat Sud.

Les parets estan orientades a l'oest i al sud-oest, i per tant totes tenen ombra al matí, i la majoria reben el sol a la tarda (veure croquis de sectors). El tipus d'escalada és per parets verticals i també desplomades, amb l'escalada típica de cada tipus, i les millors vies acostumen a ser les desplomades amb bons forats, tot i que també trobem plaques tècniques, algun diedre i algun esperó, i la roca és bona en general.


Ressenyes de La Piula

Croquis dels sectors







Setembre 2018

La Piula

Vinc amb el Marc, que ha estat un temps força inactiu, i diu que està de "reentré".. Escalem durant el matí a l'ombra, amb una temperatura bastant bona, però una mica de xafogor. Fem el següent:


23. El savi de Vilatrista (6b, 25m): comencem a escalfar amb aquesta, que s'inicia en un petit contrafort (atenció a la roca) i segueix per una placa bastant vertical, i segueix per l'esquerra, en comptes de la dreta (El Conde Mor, 6c). Té un passet al principi, la resta una mica tècnic d'anar fent. Recomanable.

22. La fi d'en cagalàstics (6b+, 25m): a l'esquerra de l'anterior hi ha aquesta altra via, amb la que comparteix reunió, i ho aprofitem per fer-la. Una mica més mantinguda, amb alguna panxeta divertida i també una mica tècnica. Molt recomanable.

8. Matías Buenas (7a+, 25m): anem a la part esquerra a tibar una mica més, i ens posem en aquesta. Entrada física fins arribar a una bona fissura, uns metres fàcils amb una panxeta entremig, i el més difícil es troba justament abans d'arribar a la R, on punxem tots dos i caiem al primer intent. L'acabem i ho tornem a provar, però el pas final se'ns resisteix altre cop, a mi per voler córrer massa. Caurà el proper cop. Molt recomanable.




13. Kabraski (7a, 25m): vull fer alguna cosa més fàcil, però acabo fent aquesta via, que va per una placa llisa amb foradets i molt a prop d'un esperó, que també s'utilitza. Ja no em queden moltes forces, i no encadeno, però l'acabo amb dignitat encara. El proper cop també ha de caure. Molt recomanable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada