Avís

Avís: El que s'escriu en aquest bloc és fruit d'una vivència i una opinió personals, i per tant, reflecteix una visió totalment subjectiva.

dimecres, 28 de setembre del 2016

Què és per a mi l'escalada?

I per encetar aquest racó, començaré amb una reflexió que vaig tenir ja fa temps sobre què és per a mi, personalment, l'escalada, què significa i quin paper té en la meva vida. La meva conclusió, i la llenço des d'un principi, és que com a esport i activitat d'oci-recreació, l'escalada ho té tot, TOT. Penso que és una activitat totalment completa. A continuació descriuré els motius que em fan pensar això:


Esport complet

Per una banda, a nivell esportiu, l'escalada implica diversos components de les capacitats físiques, com són la resistència (aeròbica i anaeròbica en diferent mesura), la força (força-resistència i força explosiva o potència), i també la flexibilitat, tot i que aquesta última potser és la menys important i més oblidada.
Per altra banda, també intervenen d'una manera molt important les capacitats coordinatives com són l'equilibri, la coordinació i la orientació espacial.
En definitiva, mobilitza i treballa un gran nombre d'estructures i sistemes corporals que contribueixen a tenir una condició física i tècnica més òptima i una millora de la salut.


Relació amb la natura i descobriment de l'entorn

L'escalada també et dóna una connexió especial amb la natura, és una activitat al medi natural que et fa descobrir tot tipus de racons especials. A més a més també coneixes pobles, muntanyes, comarques i països gràcies a l'escalada que potser no haguessis descobert mai. Pel que fa a la roca, també et fa veure diferents tipus de roca i de parets completament diferents, i apreciar les característiques de cadascuna. L'escalada sempre es practica en un entorn incert, sempre diferent, i això també és un privilegi.
No obstant, també es generen una sèrie de contradiccions pel fet de modificar el medi ambient, amb les repercussions que això comporta. Són el preu que hem de pagar per poder fer el que més ens agrada.


Relació social

Un altre aspecte, molt important, són les relacions socials que s'estableixen en el món de l'escalada. Pots passar-t'ho bé amb les teves amistats, o quedar amb gent nova (desconeguts) per anar a escalar quan no trobes company/a de cordada, o conèixer gent in situ escalant als sectors. Normalment es genera un ambient de companyerisme i bon rotllo molt agradable. Això, evidentment, és un gran profit per a les aptituds socials, i brinda una important satisfacció social.


Creixement psíquic i emocional

A més a més, l'escalada contribueix a un creixement psíquic i emocional de manera important. T'ajuda a prendre consciència de les teves pors i de les teves capacitats, i la possibilitat d'anar superant-te poc a poc a un mateix. Et planteja cada cop nous i millors reptes, que has d'anar superant amb dosis cada cop més grans d'esforç continuat. T'ajuda a concentrar-te i pensar en el que estàs fent, t'empeny a afrontar-te a la por, i tot això també serveix per al dia a dia. Personalment, també em dóna una autoestima amb mi mateix i amb el meu cos i la meva salut en general.


Autogestió

Es pot dir que l'escalada és una pràctica autogestionada, ja que els mateixos escaladors són els que equipen les vies que totes escalem. Aquest també és un aspecte que m'agrada d'aquest esport, que no està gestionat (no parlo de regulacions) per l'administració ni institucions. És la iniciativa de la pròpia comunitat escaladora que crea i manté els sectors i les vies d'escalada, sense subvencions ni patrocinis de cap mena.


Varietat

El món de l'escalada és molt gran, i té diverses variants, per a tots els gustos possibles. Des de l'escalada més habitual de vies esportives; l'escalada més aventurera de vies de diversos llargs, ja sigui equipada amb caràcter esportiu, clàssica o artificial; l'escalada tècnica i explosiva de petits blocs sense corda ni més material addicional; l'escalada de parets al mar com és el psicobloc; i fins i tot la variant d'entrenament en rocòdroms artificials. Realment, un ventall amplíssim que permet que cadascú esculli la que més li agradi, o la possibilitat de practicar diverses d'aquestes variants, rebent les diverses sensacions que ofereixen cadascuna d'elles. No és que ho volem tot, és que ho tenim tot!


Totes aquestes són les motivacions que jo tinc per escalar, i per això considero que és una activitat plena. Amb tot això no vull dir que l'escalada és millor que cap altra activitat, simplement és la que a mi m'omple més...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada