Avís

Avís: El que s'escriu en aquest bloc és fruit d'una vivència i una opinió personals, i per tant, reflecteix una visió totalment subjectiva.

diumenge, 7 d’octubre del 2018

Esportiva a la paret de Vallberdina i Totxo dels Corbs (Gelida)

Escalada esportiva a la paret de Vallberdina i Totxo dels Corbs (Gelida)


Octubre 2018

Després de l'estiu, és hora de tornar a Gelida. En un dia on hi ha probabilitat de pluja i tothom et diu que es queda a casa perquè plourà, l'Edu i jo anem a gaudir de la bona temperatura matinal. El triomf és per a les valentes que arrisquen. Hem anat primer a la Font Freda, i després, ja al sol, hem anat a la paret de Vallverdina. Hem fet això:

The B-52's (6b, 22m): via gorila amb diverses panxes amb cantos increïbles, per xalar. Molt recomanable.

?? diedre fissurat (V+, 20m): ens posem en aquesta via, per equivocació (volíem fer la Sultains of swing), i que es troba a la dreta d'un esperó força marcat, anant per un diedre fissurat que s'escala molt fàcilment, fins sortir per la dreta fins a una curta placa. Recomanable.
*Via no ressenyada ni a la guia de Barcelona y alrededores ni a la Hotrock, malgrat no semblar nova.

Sultains of swing (6b, 22m): ara sí, acabem amb aquesta via, que té un pas força dur a l'inici, al voltant de la tercera xapa, i després va a buscar una fissura molt oberta que es pot escalar en diedre. Molt recomanable.

 


Agost 2018

Després de molt de temps torno a aquest altre sector de Gelida, molt menys visitat que la clàssica paret de la Font Freda, però amb vies igual de xules. Millor, així estarem més tranquils.. Per cert, tenim ombra fins a les 13 hores a l'estiu. Fem les següents vies: 

No woman, no cry (6a+): via amb una mica de panxa però molt fàcil, amb canto per tot arreu, boníssima per escalfar. Tirant a fàcil del grau que proposo. Molt recomanable.

*Hi ha un error molt greu en la guia de Barcelona y alrededores, ja que al croquis no hi consta la via Bastarda (6b), tot i que si que hi figura a la llista de vies, però està equivocada, la que diu que és la Bastarda és la No woman no cry (nº 17), i aquesta última és la Diedre (nº18). Falta, doncs la via Bastarda entre la 18 i la 19. No s'entén gaire aquest error, ja que a la guia Hotrock ja estava ben ressenyat. També cal dir que a la nova guia tampoc surt ressenyada la Variant de la via Killer... (6b+), que ja sortia al Hotrock, ni tampoc una Variant més recent de la via Pitbull (6b+), que va per la dreta de la original.

I love rock & roll (6b): al mig de dues vies hi ha aquesta, que també va per una panxa a la meitat, justament on es troba el crux de la via, un pas de bloc, i la resta és molt més fàcil. Molt recomanable.

Pa amb oli i sal (6c): via de desploms successius, fins a tres, atlètica i apretona. Sobretot el que m'ha costat més ha estat sortir del segon desplom, ja que no és clar per on s'ha d'anar, i la part de dalt no té bones preses. Cal equilibri i força de dits. L'última panxa m'ha resultat més fàcil, si encertes bé per on anar. Molt recomanable.

Variant Pit bull (6b+): ens posem en aquesta via pensant-nos que estem fent la via original, però després hem vist que no, aquesta segueix recte en comptes de seguir la fissura. I ha sortit una via molt guapa, que ens atrevim a opinar que pot ser un 6b+. Molt recomanable.

Variant de la via Pitbull, cap a la dreta


Killer kranki diamond (6c): anem cap a l'esquerra, i amb la quantitat de parabolts ens costa identificar aquesta via, però finalment la trobem. Va a buscar una fissura poc evident a la part de dalt, on comença el tomàquet de la via. Alguns passos tensos però amb bona tècnica es resol sense problemes. Molt recomanable.

Pit bull (6c): m'he quedat amb ganes de fer la via original, i l'he encartat perquè ofereix una escalada de moviments molt xulos, atlètics, de fissuretes i col·locar-se bé. Molt recomanable.




Octubre 2016

Avui tenim la sort de gaudir d'una d'aquestes sortidetes de diumenge en gran grup en que s'ajunta gent maca amb qui fem noves coneixences. Decidim anar a Gelida, on hi fa 9 mesos que no hi poso els peus de gat. Una eternitat, gairebé! I sobretot tenint en compte la qualitat de la seva roca i dels seus sectors. Podeu trobar les ressenyes actualitzades a la guia Hotrock, i algunes també a Internet.

Doncs bé, amb una mica de dificultats de rumb, aconseguim arribar i ens trobem que hem de deixar els cotxes en un pàrquing una mica abans d'on es podia deixar el cotxe abans (almenys fa 9 mesos). Cap problema, no ens fa res caminar una mica més. Després descobrim que han farcit els vorals del camí de fustes (uns vorals que per altra banda, a cap persona amb una mica de sentit comú se li hagués acudit deixar el cotxe, però entre els escaladors hi ha de tot..). Tot i així, encara hi ha un espai prou ample on es podria deixar el cotxe, i on no hi ha cap senyal de prohibició d'aparcament.

Característiques del sector Paret dels Corbs: roca calcària, orientació sud/sud-oest, predomini de vies de sisè grau, amb parets verticals i lleugerament desplomades o desploms ocasionals, amb línies que segueixen la lògica de la paret buscant els trams més llargs, continus i de millor roca, sempre entre els 15 i els 22 metres.

Aproximació: Agafem el camí de la Font Freda, i al trobar un camí que puja, després de 5 metres n'agafem un altre que s'enfila directe cap al sector de la Paret dels Corbs, el nostre objectiu. Arribem sense problemes, però ens costa orientar-nos a quina zona del sector ens trobem. De fet comencem a escalar pensant-nos que estem a un altre lloc, i no ens n'adonem fins després de fer la primera via. Ai las!

 Abans de començar a escalar ens trobem un amic a peu de via


Això ha estat el que ha donat de si el dia:

Del Riki (6a): Via bastant durilla que no resulta gaire recomanable per escalfar, almenys pel nostre grau. Va sortint amb certes dificultats de mans. Al segon "pegue" aconsegueixo encadenar-la sense tants entrebancs. Et fa tirar bastant d'avantbraços, però si et vas col·locant amb consciència i ho aconsegueixes t'estalvies una mica d'esforç addicional. Molt recomanable.

Marc (esquerra) i Clara (dreta) a la via Riki (6a)


Bastarda (6b): Via amb una major part de placa fàcil (V) que acaba en una impressionant panxa amb bones mans, però atlètica, que es pot superar pujant molt un peu dret a l'aresta que sobresurt més. Un cop superat això ja la tenim encadenada.

 Clara superant el desplom de la via Bastarda (6b).

Capvespre (6a+): Via amb una entrada bastant explosiva que et fa tibar ja per xapar el segon parabolt, i que després et fa seguir per la fissura de la dreta. Després d'un important desgast d'energia, es segueix per una placa una mica fina però d'anar fent. Seguint lleugerament cap a l'esquerra s'arriba a una altra zona de blocs que sobresurten i una espectacular fissura doble de forma triangular molt xula. Ja es va arribant a la R cap a la dreta i arribes amb una gran satisfacció. Recomanadíssima.

Dels corb (6b): Aquesta línia resulta ser, segons la meva opinió, una via de 6b sostingut en tot moment, que no et deixa descansar pràcticament gens i que no baixa en cap moment del seu grau. Impossible encadenar, doncs, i em limito a descansar uns quants cops després de xapar. Té un pas especialment difícil cap a la meitat amb una mà més "sobada" que els dits llisquen com si fos el marbre de la cuina. Té també en el mateix pas unes esquerdes també molt relliscoses. Una llàstima, però que no li treu interès a la via. Amb cada cop menys forces aconsegueixo arribar fins a la reunió, i ja sense ganes ni energia per intentar encadenar-la. Un altre cop serà..

Babel (V+): Ja bastant satisfet d'escalada, segueixo fent la resta de vies de la zona. Aquesta, però, no és precisament un passeig, tot i que es va fent poc a poc i amb bona voluntat.

 Andrés a la via Babel (V+)

Big love (V+): Un xic més fàcil que la del costat, també té el seu interès, amb alguns passos entretinguts.

Diedre (V, orientada de V+): L'última via, però una de les més boniques i variada. Té un "aleje" important que s'hagués pogut solucionar amb una simple baga savinera. Tenim placa, diedre i fissura per gaudir amb alegria. Així haurien d'acabar totes les escalades!

Ben contents i tips de roca, deixem aquest racó fins a la propera! I esperem que no passi tant de temps! Salut!

Aquí podeu veure les ressenyes del blog del Fernando.



2 comentaris: