Avís

Avís: El que s'escriu en aquest bloc és fruit d'una vivència i una opinió personals, i per tant, reflecteix una visió totalment subjectiva.

dimecres, 29 de novembre del 2017

Via Cerdanyola a la Prenyada

Via Cerdanyola a la Prenyada (Sant Benet, Montserrat)
V+, 145m

12/11/17

Amb la Tam feia temps que havíem dit d'anar a fer una via llarga junts. Li havia ensenyat la meva llista de vies que volia fer, i coincidíem en moltes. Una d'elles era aquesta, i vam quedar d'acord per anar a fer-la. En dia abans ella ja havia decidit unilateralment que faria les tirades parelles, però a mi ja m'estava bé, i de fet, millor. Pel que sembla és una via poc repetida, possiblement pel seu caràcter d'exposada i compromesa, degut a que les assegurances es troben allunyades. Per contra, la Gómez-Xalmet, de la qual comparteix la primera tirada i les dues últimes, és molt més popular.

La Prenyada, al centre


Característiques i informació general

Oberta per E. Roca i J. Noguera el 1979
Dificultat: V+
Llargada: 145 metres
Equipament: restaurada el 2013 amb pocs parabolts
Material necessari: 7 cintes exprés i opcionalment el semàfor d'aliens
Orientació: Sud
Grau d'exposició i compromís: Mitjà
Valoració: Molt bona
Temps emprat: 4:00 hores aprox.Cordada a la part central de la Gómez-Xalmet

Aparcament i aproximació: deixem el cotxe al Monestir i ens enfilem pel camí de les Escales dels Pobres, fins al Pla de Santa Anna, on seguim a la dreta cap al Refugi. Passem per darrera seu i seguim el camí fins que ràpidament trobem un desviament per un corriol poc marcat que va cap a la dreta i amunt, que ens durà directes a peu de via, en un marcat diedre.

Corriol que hem de prendre per arribar al peu de via


Ressenyes

Podem trobar la ressenya al web d'Escalatroncs, però també a La Cordada Centenària i a Silencio mineral, entre d'altres.


Descripció de la via

La Cerdanyola és una via que guanya àvidament la Prenyada per una línia molt lògica, però a voltes fent ziga-zagues, amb alguns passos finets i on s'han de superar petites panxes, però majoritàriament per placa i terreny tombat a mesura que arribem al cim. Una escalada lleugerament compromesa, on les assegurances es troben lluny, cosa que ens obliga a escalar. En arribar hem trobat una cordada de tres que volia fer la Gómez-Xalmet, i amablement ens han convidat a començar a nosaltres primer, cosa que hem agraït molt.


1a tirada (V, 30m): tirada de placa i diedre, compartida amb la via Gómez-Xalmet, que seguim pràcticament per la banda dreta, però utilitzant també l'esquerra pel peu, i que després de la tercera expansió supera una part final on es canvia de paret en un pas de flanqueig cap a l'esquerra molt bonic i tècnic de col·locació, però amb presa bona. Les assegurances es troben una mica lluny, menys als últims metres. No m'ha costat massa, perquè tècnicament m'hi he sentit còmode.2a tirada (V+, 35m): segueix la Tam, en una tirada llarga i amb passos delicats, de dificultats obligades, sobretot a la part final, amb assegurances força lluny, i que segueix una línia en diagonal cap a l'esquerra i fent esses, sempre per sota d'una fissura poc marcada, però en bona roca. Llarg una mica tècnic de placa i psicològic, on la Tam ha col·locat algun que altre alien. Genial!3a tirada (V+, 30m): hi torno jo en una tirada que m'ha costat, perquè la primera assegurança és molt lluny, més de 10 metres, i la continuació és una successió de petites panxes, amb el grau obligat de V/+, i poc assegurades. Abans de la primera xapa he col·locat un alien groc, i diria que res més. Reunió sota la gran bola somital, amb un parabolt i un espit vell.
4a tirada (IV, 40m): hi torna la Tam, en un llarg que torna a la via Gómez-Xalment, i que resseguix per la dreta la gran bola, per terreny fàcil però altre cop amb les assegurances lluny, fent una gran corba. Ha xapat el primer pitó, una savina i a la part de dalt ha col·locat dos aliens a la fissura, a més de les xapes. Última part de travessa fàcil, però amb ambient.5a tirada (IV, 20m): acabo jo la via amb aquesta tirada curta i ben fàcil, però amb tan sols dues expansions. Faig reunió i puja la Tam, i contemplem el paisatge que es veu, amb l'Elefant a l'oest en primer pla i la Mòmia una mica més lluny, on trobem diverses cordades.


Encara ens cal grimpar uns metres i desgrimpar uns quants més per trobar la instal·lació de ràpel. Fa molt de vent i decidim anar per feina.


Descens: amb un ràpel de 25 metres a la cara oest ens plantem a la canal. Un cop allà baixem cap al sud però no acabem de trobar el coll entre la Prenyada i la Roca d’en Barberà, i seguim avall. Segurament ens hem passat i hem hagut de per un ràpel curt i sense assegurar per la canal, fins a trobar el camí i tornar cap al refugi.

Per celebrar la gesta del dia, en comptes d'anar a fer una birra, i aprofitant que ja era fosc i començava a fer fresqueta, hem anat a la plaça de Monistrol i ens hem fotut uns xurros amb xocolata a la salut de la Prenyada, que esperem que pareixi aviat, pobreta, que té una panxa que déu-n'hi dó! Salut i xocolata!Valoració general

La Cerdanyola és una via molt bonica, que requereix cap, mans i peus, a parts iguals. Caràcter clàssic per una roca molt bona i gens rentada, amb molta lògica i ambient. T'obliga a escalar a pas ferm, per la qual cosa no és una via ràpida de fer, sinó d'anar a poc a poc i amb bona lletra. Tot i així resulta fàcil de seguir, inclús en els trams centrals. Molt recomanable, en definitiva, però amb soltura en el cinquè grau, i per escaladors no obsessionats amb trobar assegurances (parabolitis). Gràcies Tam!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada